Af Ulrich Laursen

Valgholdet i filosofi har 4. modul (på en fredag!), men heldigvis er der gode muligheder for et indholdsrigt modul: vi spiller et brætspil som afslutning på et etikforløb.

Trial by Trolly er et spil for voksne, der handler om at tage stilling til forskellige etiske dilemmaer i forbindelse med en togulykke. Spillet går ud på, at en togkonduktør må vælge hvilket spor, en morderisk togvogn skal køre nedad. Enhver der befinder sig på togbanen, vil blive kørt ned. Alle de andre spillere, skal spille deres kort, og samtidig overtale konduktøren til at spare deres liv og i stedet styre den løbske togvogn i retning af det andet spor.
I hver runde udnævnes en togkonduktør, som på den måde spiller rollen som dommer over liv og død: hvem må i sidste ende lade livet, og hvem undslipper den grusomme død?
De andre spillere bliver opdelt i to lige store grupper, og får hver især tildelt en rolle, de spiller. I spillet er der forskellige kort med både “uskyldige” og “skyldige” mennesker. Hvert hold placerer et valgfrit og et tilfældigt “uskyldigt” kort på deres egen togbane. Dernæst må de placere et “skyldigt” kort på modstanderens togbane.

Spillet sætter etiske dilemmaer på spidsen, men giver masser af stof til eftertanke – og så flyver tiden afsted sådan en filosofisk fredag i fjerde.