Aktiviteter i forældreforeningen 2024-2025

Forældreforeningen samarbejder med Odense Højskoleforening. Samarbejdet indebærer, at foreningen kan afholde arrangementer på skolen, og at der er gratis entré for skolens ansatte, elever og medlemmer af forældreforeningen.

Se, hvordan du bliver medlem af forældreforeningen på siden Forældreforening.

Find arrangementer, der finder sted på Sct. Knuds Gymnasium

Foredrag i samarbejdet i 2024-2025


18. september 2024 kl. 19:00

Anne Haubek og Thomas Ubbesen,Forfattere, tidligere DR-journalister og Østeuropa-kendere: Vores egen fremtid afgøres i Ukraine

Krigen i Ukraine er langt inde i sit tredje år – og ingen ved, hvordan den slutter. Men ét står fast: Udfaldet kommer ikke alene til at afgøre ukrainernes skæbne, for krigen handler lige så meget om Europas og dermed vores egen fremtid.

Anne Haubek og Thomas Ubbesen – forfattere, tidligere DR-journalister og Østeuropa-kendere gennem mange år – har rejst i Ukraine lige fra krigens begyndelse, og de kommer der stadig ofte, og således vil foredraget være aktuelt og opdateret. De har mødt og genbesøgt en række af de menige mennesker, som i februar 2022 fik vendt op og ned på deres liv, og som nu lever med krigens konsekvenser hver eneste dag.
Kom med på en dramatisk rejse med allerseneste nyt fra krigens verden, hør hvordan folk lever, overlever og forandres midt i luftalarmer, eksplosioner og gru. Og også hvad krigen har gjort ved menneskene, livet og landet selv i Ukraine.
Foredraget giver desuden et kvalificeret og tankevækkende bud på, hvad krigens udfald kan komme til at betyde for os selv her i Danmark.


31. oktober 2024 kl. 19:00

Mathilde Walter Clark, Forfatter: Det blinde øje – om dyrevelfærd og miljøspørgsmål

(Foto: Ulrik Jantzen)

Forfatteren Mathilde Walter Clark vil, med udgangspunkt i sin bog “Det blinde øje”, fortælle om menneskets evne til at stille sig selv over dyrene. ”Det blinde øje” er ikke blot en kritisk bog om minkbranchen, men et væsentligt bidrag til den offentlige debat om dyrevelfærd og miljøspørgsmål i Danmark.

Mathilde Walter Clark dykker ned i en fortælling om minkbranchen.

Hvilke interesser rører på sig, når både det økonomiske grundlag for branchen og dyrevelfærden sættes på spil?

Hvordan vurderer man en skrantende branche, og hvordan kompenserer man den, når pandemien og dermed nedlukningen tager livet af den …?


19. november 2024 kl. 19:00

Sebastian Mernild, Professor og centerleder ved SDU: Mennesker i klimaets brændpunkter

Det er utvetydigt, at menneskelig indflydelse har opvarmet klimasystemet, og at udbredte og hastige klimaforandringer har fundet sted. Den globale overfladetemperatur er steget cirka 1,5°C siden 1850, siden industrialiseringen. Hvert af de sidste fire årtier har været varmere end noget foregående årti siden 1850. For hver halve grad den globale opvarmning stiger yderligere, vil der være stigninger i temperaturekstremer, intensitet af kraftig nedbør og alvorlig tørke.

Sebastian Mernild vil give os en forståelse for de klimaforandringer vi har set over tid, men også hvad vi forventeligt vil se af forandringer i årtierne der kommer.

Sebastian Mernild er professor og centerleder af Climate Cluster på Syddansk Universitet i Odense.


23. januar 2025 kl. 19:00

Hans Jørgen Bonnichsen, Tidl. chefkriminalinspektør og leder af PET: “Mennesket i ondskaben” – erfaringer fra 41 års politiliv

Hans Jørgen Bonnichsen vil på baggrund af personlige og professionelle erfaringer og oplevelser fortælle om den ondskab, han gennem tiden er stødt på. I foredraget vil han tage os med på en rejse, hvor vi først bliver ført fra de små danske byer, videre til New York og slutteligt til Guantánamo-lejren. Et af Hans Jørgen Bonnichsens budskaber i foredraget er at fortælle om, hvor vigtigt, men samtidig hvor svært, det er at se mennesket i al ondskaben.

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør og fra 1997 operativ og politifaglig leder for PET.

Før det var han bl.a. 20 år på Rigspolitiets Rejsehold. Han er gradueret fra FBI National Academy og har mange internationale politiuddannelser bag sig.

Bonnichsen er desuden bachelor i litteraturvidenskab og kunsthistorie.


6. marts 2025 kl. 19:00

GENERALFORSAMLING med Kai Steensgaard, Marimbaspiller

Til dette års generalforsamling får vi besøg af marimbaspiller Kai Stensgaard som bl.a. spiller et uddrag af Ariel Ramirez’s “Misa  Criolla” samt argentinsk tango og folkemusik fra Mexico. I de senere år er der skrevet både melodiøs og effektfuld musik for marimbaen, og koncerten byder på musik af bl.a. japanske komponister og af Kai Stensgaard selv.

Kai Stensgaard har igennem de seneste 20 år rejst verden rundt med koncerter i bl.a. Royal Festival Hall i London, Simon Bolivár Concerthall i Mexico City og The National Concert Hall i Taiwan. Han har ofte turneret i Mexico og Sydamerika. Ligeledes er han efterspurgt til master classes og som dommer i internationale  marimbakonkurrencer. Marimbaen har bragt ham rundt i Europa, til Japan, Taiwan, USA, Argentina, Chile og Puerto Rico, og i 14 stater i USA. Kai Stensgaard har modtaget musikpriser og udgivet 7 CD’er, 2 DVD´er, en lærebog i 6-kølle marimba teknik samt mange kompositioner for marimba, som nu spilles af marimbaspillere over hele verden.

Efter den musikalske underholdning er der gratis kaffe og snitter for foreningens medlemmer efterfulgt af den ordinære generalforsamling. Der udsendes indkaldelse til alle medlemmer.


19. marts 2025 kl. 19:00

Vibe Termansen, Østeuropahistoriker: I skyggen af Rusland – kampen om Centraleuropa

Foto: Simon Klein Knudsen

Da Ruslands præsident Putin den 24. februar 2022 fra sit skrivebord holdt tale til det russiske folk, før han invaderede brodernationen Ukraine, var det ikke kun de gammeldags telefoner ved siden af ham, der var anakronistiske. Det var alt, hvad han sagde, også. Ud af det hele lyste en klippefast overbevisning om, at Rusland er et imperium, der har ret til at forsvare sin såkaldte interessesfære, uanset at den er sammenfaldende med det, ukrainerne kalder deres stat.

I sin bog I skyggen af Rusland følger Vibe Termansen historien – særligt om dem, det gang på gang er gået ud over, fordi de tilfældigvis bor i imperiernes skygge – fra Molotov-Ribbentrop-pagten i august 1939 til Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Vibe Termansen (født 1977) er Østeuropahistoriker fra Københavns Universitet. Hun har fulgt regionen i mere end 20 år, og hun har undervejs været journalist på Weekendavisen, EU-analytiker og arbejdet på Den Danske Ambassade i Warszawa. Vibe Termansen er forfatter til bl.a. Kampen om Centraleuropa, Gads Forlag 2019


2. april 2025 kl. 19:00

Læger uden grænser, En af de læger, sygeplejersker eller jordemødre, der ikke er udsendt

Læger uden Grænser er en privat, international organisation og verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation.

Organisationen blev grundlagt i Frankrig i 1971 og er også kendt under sit franske navn Médecins Sans Frontières (MSF). MSF blev etableret i Danmark i 1993.

Dens primære formål er at yde medicinsk nødhjælp til de mennesker, som er mest udsatte i forbindelse med krige, konflikter, naturkatastrofer, epidemier, sult og fattigdom. Hvert år sender MSF flere end 7.000 læger, sygeplejersker, jordemødre, logistikere og andet relevant personale i felten for at hjælpe mennesker i nød. Fra Danmark har vi årligt omkring 80 udsendelser. Udover at yde nødhjælp har de udsendte en forpligtelse til at fortælle om den nød, de ser i deres arbejde i felten.

Alle de udsendte arbejder sammen med lokale Læger uden Grænser-kolleger om at redde liv der, hvor behovet er størst, og mener, at alle har ret til lægehjælp – uanset etnisk baggrund, køn, religion og politisk overbevisning. Samtidig kæmper de for at give bedre adgang til livsvigtig medicin.

Vi får besøg af en af de sygeplejersker, jordemødre eller læger, der denne aften ikke er sendt ud i verden, og hører om Læger uden Grænsers arbejde.


9. april 2025 kl. 19:00

Andrey Kazanskov, Udenrigskorrespondent for Weekendavisen: Krigen i Ukraine – Krig og fred. Årsager og konsekvenser.

Hør om krigen i Ukraine og Ruslands politik i det hele taget fra en af de danske udenrigsjournalister, som har dækket disse to lande mest intenst i de seneste 10 år. Du vil blandt andet få indsigt i, hvordan vi i Vesten skal tackle Rusland, hvad der sker bag Putins lukkede døre, hvordan krigen i Ukraine (måske) vil ende og meget, meget mere.

Det vil blive et foredrag med en specialist i Rusland, Ukraine og deres forbundne historie og politik. Og hermed er der lagt op til et personligt og indsigtsfuldt foredrag om krigen i Ukraine. Derudover får vi et bud på, hvordan vesten skal tackle Rusland.

Som russiskfødt og danskuddannet journalist har Andrey Kazankov et ben i hver lejr. Han har derfor et skarpt øje for, hvad danskerne gerne vil vide om Rusland, Ukraine og andre lande i regionen, samt hvad der især kan overraske og begejstre et dansk publikum.

I knap 10 år har Andrey Kazankov været udenrigskorrespondent for Weekendavisen, hvor han skriver om Rusland, Ukraine og andre lande i regionen. Siden februar 2022 har han mest koncentreret sig om storkrigen i Ukraine, som han af og til også dækker for TV 2. Tidligere har han ikke kun rapporteret fra en lang række østeuropæiske hovedstæder, men også fra mere eksotiske og/eller konfliktramte områder som Sydossetien, Dagestan og grænselandet mellem Rusland og Kina.


3. juni 2025 kl. 19:00

Per Øhrgaard, Professor i tysk: Grundlovsmøde

Foto: Mette Andersen

Odense Højskoleforening har tradition for at holde sine grundlovsmøder forskudt i forhold til selve grundlovsdagen den 5. juni. Det gør vi bl.a. for at holde os fri af de partipolitiske møder og de efterhånden mange større regionale arrangementer. Foredragsholderne har hos os vide rammer for, og frihed til, at belyse demokratiet, som det opfattes og udvikler sig i en mere og mere globaliseret verden.

Grundlovstalen holdes i år af professor emeritus Per Øhrgaard, gennem mange år professor i tysk, først ved Københavns Universitet, siden ved Copenhagen Business School.

Tysk litteratur og kultur har ligget ham stærkt på sinde i alle årene. Han har skrevet om tyske forhold og oversat tyske forfattere, bl.a. Goethe, Günter Grass, Hans Magnus Enzensberger og Heinrich Böll.

Men Per Øhrgaards interesser gælder også samfundsforhold i bred forstand. Ikke mindst demokratiets tilstand.  Han har delagtiggjort os andre i sine markante, skarpe og ofte befriende klare tanker og analyser i bøger og aviser.

”Demokratiet er hos os ikke så meget truet af egentlig antidemokratiske bevægelser som af en manglende forståelse af, hvad demokrati indebærer. Grundloven er ikke i sig selv et værn mod det autoritære. Retsstaten er fundamentet under demokratiet. Men den er under pres, fordi demokrati alt for ofte opfattes alene som et spørgsmål om at få flertal: at tælle til halvfems. Men demokrati defineres ikke af, hvad flertallet mener, men af hvordan flertallet behandler mindretallet”, udtaler han.