Finale i SkriveCup 2019

SkriveCup 2019 - remediering og performance

Dannelse og læring kan - heldigvis - antage mange former. Og mange elever sidder inde med både kreative og innovative færdigheder, som blot venter på den rette anledning til at springe ud i fuldt flor. Netop en sådan lejlighed udgør SkriveCup, en landsdækkende konkurrence hvor danskklasser fra hele landet kan dyste mod hinanden, mens deres faglige viden og kunnen kommer i spil på uventede måder, og gamle værker får børstet støvet af sig ved at blive bragt til live i nye, kreative klædedragter. I SkriveCup 2019 gjaldt det om at remediere skønlitterære tekster med temaet kærlighed som omdrejningspunkt. Deltagerne skulle således producere nye tekster, der gentænkte allerede eksisterende tekster inden for årets emne på en innovativ, fagligt begrundet og interessant måde. Men ikke nok med det - disse nye tekster skulle desuden præsenteres i en performance med scenografi, billeder, kostumer, rekvisitter, lyd, lys eller hvad fantasien ellers kunne byde på.

På Sct. Knuds Gymnasium deltog i år fire danskklasser i konkurrencen, nemlig 1.x, 1.v, 2.v og 2.t. De fire klasser havde i danskundervisningen et remedieringsforløb, der mundede ud i, at der i hver klase blev kåret to vindergrupper, som i Knuds-finalen mandag den 8. april skulle dyste mod vindergrupperne fra de øvrige klasser. Efter mange flotte bidrag sluttede finalen med kåring af to vindergrupper: Fie, Anna, Mads, Fie og Emilie fra 2.v, som med en remediering af folkevisen "Agnete og Havmanden" i form af en Medina-sang og et sejt show med solbriller og smarte moves fik publikum til at klappe og synge med, og Yasmin, Rebekka, Melissa, Lisa og Sofie fra 2.t med ”The GG Song”, en remediering af folkevisen "Germand Gladensvend" i form af en ny udgave af ”The Cup Song” - originalt, finurligt og supertight koordineret.

De to grupper fra 2.v og 2.t deltog herefter i en regionalfinale på Nyborg Gymnasium, hvor de dystede mod to andre grupper om at gå videre til landsfinalen. De blev bakket op af kammeraterne fra alle fire klasser, som sammen med deres dansklærere havde taget turen til Nyborg. Der var flotte remedieringer og performances fra alle fire grupper, men vinderne blev pigerne fra 2.t med deres helt egen, meget nutidige fortolkning af folkevisen ”Germand Gladensvend”. Dén bedrift indbragte pigerne en tur til Århus Teater, hvor den endelige finale med 11 finalister fra hele landet blev afholdt den 26. april.

Omkring 1000 remedieringer var der i alt blevet lavet op til landsfinalen - og nu skulle de 11 bedste så udfordre sig selv og hinanden i en hæsblæsende finale, hvor både det kreative og det faglige niveau var tårnhøjt! Der var virkelig tale om et festfyrværkeri af høj kvalitet, og selvom Sofie, Rebekka, Lisa, Melissa og Yasmin fra 2.t blev en anelse skræmte over konkurrenternes høje niveau, så leverede de alligevel en fantastisk performance og fik mange flotte ord med på vejen af dommerne, som i bedste X-Factor stil gav hver eneste optræden en respons - dog på en noget mere afdæmpet og sober facon end i den landskendte sangkonkurrence.

Det kyndige dommerpanel bestående af ph.d. Anne Myrup Munk fra Århus Universitet, forkvinde for Dansklærerforeningens bestyrelse Birgitte Darger og digteren Noa Kjærsgaard Hansen var dog i sidste ende rørende enige: Den fortjente vinder af SkriveCup-landsfinalen 2019 og dermed af præmien på 5000 kr. blev Ellen Prip Canfield fra Odense Katedralskole, der med sin poetry-slam-performance af teksten ”Kaffe”, en remediering af Grundtvigs ”Det er så yndigt at følges ad”, på alle måder gav publikum en stor oplevelse. Alle finalister modtog i øvrigt en præmie i form af et workshop-ophold på Krabbesholm Højskole, hvor de har mulighed for under kyndig vejledning at arbejde videre på deres remedieringer.

Alt i alt var SkriveCup 2019 en stor oplevelse for deltagerne og en glimrende mulighed for både at aktualisere skønlitterære klassikere og lade elevernes kreative anlæg komme til udfoldelse.

af Anne Leth Sørensen