Lykke Friis leverer et spændende oplæg om tysk sprog, historie og politik
Af Oliver Junge og Pernille Jensen, 2.s
Mandag d. 13. december 2021 i andet modul blev kantinen fyldt op af spændte tyskelever. Der var nemlig fællestime for tyskeleverne i 2.- og 3.g. Fællestimen bestod af et oplæg af Lykke Friis, som er tidligere klima- og energiminister og nuværende direktør i Tænketanken Europa. Oplægget omhandlede tre centrale emner: vigtigheden af sprogfærdigheder, med fokus på tysk, Berlinmurens fald i 1989 og den nye tyske regering. Lykke Friis viste sig at være en energisk, engageret, nærværende og smilende oplægsholder.
Måske er du også stødt på den fordom, at tysk kan være lidt tungt og svært, fordi det indeholder så meget grammatik? Derudover kan det måske nogle gange være svært at forstå, hvad man egentlig skal bruge det tyske sprog til fx i forhold til engelsk, da engelsk bliver talt af langt flere mennesker, og man bruger det mere i ens hverdag. Lykke Friis kom imidlertid med mange interessante og overraskende grunde til, at det er vigtigt at kunne andre sprog end engelsk. Friis fortalte om sine egne personlige oplevelser, hvor det tyske sprog har hjulpet hende godt på vej. Hun har bl.a. styret et møde mellem tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og tidligere kansler Angela Merkel. Lykke Friis lagde særlig vægt på, at evnen til at snakke tysk er en stor døråbner, bl.a. fordi Tyskland er Danmarks største samarbejdspartner.
Lykke Friis fortalte, at det er vigtigt at udnytte sine sprogkompetencer og holde dem ved lige, da man kan få brug for dem senere i livet. I den forbindelse nævnte hun en skuespiller, Herrelandsholdstræner Kasper Hjulmand og lederen af Adidas, som alle havde brugt det tyske sprog til at forme deres karriereveje.
Friis understregede, at det er vigtigt at turde bruge sproget, og at grammatikken ikke har så stor en betydning for dét at kunne kommunikere, som den måske kan synes at have i den daglige tyskundervisning. Det er ikke så afgørende, om man kan skemaet med den bestemte artikel udenad, eller hvilke forholdsord der styrer hvilken kasus; det vigtigste er blot, at man benytter sig af de kompetencer, man har fået inden for sproget, og tør kaste sig ud i at bruge det.
I tyskundervisningen har man ofte et forløb om Berlinmurens fald. Lykke Friis kom også ind på dette under oplægget. Friis fortalte bl.a., at beslutningen om murens fald aldrig blev taget – muren faldt faktisk som følge af nogle misforståelser! Det var altså ikke planlagt, at muren skulle åbne, men det fik unægtelig en stor betydning ikke blot for Tyskland, men for hele Europa.
Til sidst gav Lykke Friis os et indblik i valget i Tyskland, hvor en ny kansler skulle findes, efter at Angela Merkel har siddet 16 år på posten. Friis fortalte om de forskellige kanslerkandidater og om valgets udfald. Olaf Scholz fra SPD blev overraskende kansler, og han danner regering med partierne FDP og De Grønne. Den nye regering vil have fokus på klima, digitalisering og mere EU. Olaf Scholz og regeringens plan om mere EU kan blive et problem for Danmark, da den danske regering ikke ønsker de samme tiltag. Den tyske regering vil fx have et større EU-budget, mere fokus på forsvar og asyl, samt et mere socialt Europa med mindsteløn. Ifølge Lykke Friis bliver det spændende at se, hvordan Olaf Scholz løfter opgaven som kansler, når nu Angela Merkel har været kansler i så mange år.
Lykke Friis sluttede oplægget med citatet: “Mit Englisch kommt man durch; mit Deutsch kommt man weiter” – eller oversat til dansk: ”Med engelsk kommer man igennem det; med tysk kommer du længere”.